Bicarbonaat - Natriumcarbonaat is vier maal zo sterk als bakpoeder. kan je ook als een soort bakpoeder beschouwen, maar het werkt meer in de breedte, en geeft een minder grove structuur in vergelijking met bakpoeder.
Natriumbicarbonaat kan echter een iets wrange smaak aan je gebak geven. Om dit te voorkomen, moet je een zuur of een zuurhoudend product in je gebak verwerken (bijv. citroensap, yoghurt, chocolade, honing).
Bicarbonaat, natriumbicarbonaat (Na₂CO₃), is ook wel bekend als baksoda, dubbelkoolzuurhoudende soda, baking soda, natriumbicarbonaat of E nummer 500 (ii)
Natriumbicarbonaat, ook mono-natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (NaHC03) genoemd, beschikt over talrijke ecologische eigenschappen en is niet duur. De verscheidenheid en rijkdom aan toepassingen zijn verbluffend. Natriumbicarbonaat kan talrijke producten, waarvoor u teveel betaalt, vervangen.
Overweeg daarom in plaats van het kopen van bakpoeder, waterontharders, chemische schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en onderhoudsmiddelen... Natriumbicarbonaat te gebruiken! Het kan als reinigingsmiddel, waterontharder, schuurmiddel, pH-regulator, luchtverfrisser, antikalkmiddel en als toevoeging in gerechten worden gebruikt... de toepassingen zijn talloos!
Natrium bicarbonaat Iets over de geschiedenis
De oude Egyptenaren gebruikten al de eigenschappen van natron, een mineraal bestaande uit natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat. Ze onttrokken deze substantie bij de verdamping van zoutmeren en gebruikten het als zeep om hun lichaam te wassen. Deze substantie werd ook gebruikt om het lichaam te mummificeren; bicarbonaat beschikt namelijk over uitstekende dehydraterende eigenschappen.
In 1791 ontwikkelde een Franse scheikundige voor het eerst het natriumbicarbonaat zoals wij dat tegenwoordig kennen. Bij de productie en raffinage werden later verschillende verbeteringen aangebracht. Het huidige bicarbonaat wordt voornamelijk verkregen uit de chemische reactie tussen krijt en zout: twee vrijwel onuitputtelijke bronnen. Sommige uitgedroogde meren (o.a. in Canada en de VS) ontginnen tegenwoordig nog steeds natron, dat in geraffineerde vorm bicarbonaat oplevert.